Jak se v tom vyznat!

recycle
 Dnes si vysvětlíme termíny, se kterými se můžete setkat napříč internetem a které se vždy vztahují k různým způsobům udržitelnosti(znovupoužití).

Recyklace: Recyklace je nejznámější způsob, jak dát věcem druhou šanci. Staré, použité nebo nefunkční odložíme do příslušných kontejnerů. Z těchto se suroviny v různých centrech rozeberou a materiál se transformuje na nový produkt. Příkladem mohou být plastové lahve, ze kterých se vyrábí nové láhve nebo udržitelné oblečení.

Upcyklace: Namísto vhození starého kousku do odpadu, mu dáme druhou šanci povýšením na nový- upcyklovaný kousek. Materiál zpracujeme doma a tak nezatěžujeme dopravní, odpadové ani zpracovatelské společnosti. Zde můžeme jako příklad uvést džíny, které přeměníme na tašku nebo kraťasy. Další inspiraci a návody na upcyklaci najdete na tomto blogu.

trashion

Trashion: Trashion spojuje slova "trash"(odpad) a "fashion"(móda). Tedy způsob, jak přeměnit odpadové materiály, které by skončily na skládce, v trendy a originální módní kousky. Třeba noviny jako šátek, nebo kovová matička jako prsten? Nebo snad nevyužité reklamní nálepky?
 

Udržitelné umění: Udržitelné umění je tvorba, která klade důraz na respektování životního prostředí a využívá materiály a techniky, které jsou šetrné k životnímu prostředí. Koupí takového uměleckého kousku podpoříme udržitelnost (znovupoužití) a můžeme mít kousek umění, které má hlubší smysl.

sustainable art

Scrap: Scrap je vlastně zkratka pro "scrapbooking", tedy pro způsob, jak si do uměleckých deníků zaznamenat a uchovat vzpomínky a tvořit příběhy pomocí fotografií, výstřižků, nálepek apod.

Snad jsem vám tímto velmi stručným průvodcem udržitelnosti udělala trochu jasno a vy se nyní můžete rozhodnout, jakým způsobem obohatíte svoji tvorbu. Když si nebudete vědět rady, zde na tomto blogu vždy něco najdete.

Ája