Malý rozpočet, velká touha - průhledný papír z ubrousku

 

false velum paper

Věděli jste, že se dá udělat z ubrousku průhledný papír? Ne? Nevadí, jeden člověk nemůže vědět vše a tak vám dnes ukážu jak na to.

Ubrousková metoda neboli decoupage je docela známá věc. My ji však použijeme trochu jinak. Použijeme ubrousek, nebo malý kapesníček, který má většinou 3 vrstvy. Vrchní ozdobnou a 2 spodní bílé. Oproti decoupage, kde se používá jen ozdobná vrstva, my použijeme všechny 3. Jak oddělit tyto vrstvy jsme si vyzkoušeli v předchozím díle o razítkování. A dle předchozího dílu si tak připravíme 2 bílé vrstvy.

Než začneme, připravíme si ještě lepidlo. Jestli máme lepidlo na ubrouskovou metodu, použijeme toto. Pokud ho nevlastníme, v misce si zředíme 2 díly lepidla( tekutý Hercules) a 1 díl vody. Lepidlo musí být takové vodnatější, protože ubrousek je velmi tenký a rád se trhá. V průběhu lepení, pokud se nám ubrousek lepí na štětec, můžeme ještě doplnit trochu vody.

A teď konec řečí, jdeme na to.

Připravíme si: potištěný ubrousek nebo jeho ozdobnou vrstvu, kancelářskou průsvitnou složku - může být hladká ale také hrubá, měkký štětec, zředěné lepidlo

  1. Kancelářskou průsvitnou složku rozstřihneme podél zpevněné strany abychom získali větší plochu pro lepení.
  2. Natřeme ji lepidlem dle velikosti našeho ubrousku.
  3. Ubrousek přiložíme na lepidlo a velmi opatrně přitiskneme štětcem. 
  4. Opatrně také naneseme lepidlo i na vrchní stranu ubrousku. Pokud se nám lepí ubrousek na štětec, přidáme do lepidla trochu vody. Jestli se nám udělají díry nebo se ubrousek krabatí, nezoufejte. Normálně opatrně narovnejte zpět do lepidla, nic se neděje. 
  5. Po nanesení lepidla je velmi důležité, nadzvednout okraje ubrousku z folie. Tento krok je důležitý, protože potom bychom ubrousek špatně stáhli z folie.
  6. Necháme zaschnout a v této době si umyjeme štětec od lepidla.
  7. Po zaschnutí ubrousek opatrně stáhneme z folie, zastřihneme okraje a výsledný produkt použijeme dle vlastního potřeby.
K čemu můžeme ozdobný průhledný papír použít? Můžeme si poskládat obálku na naše kolážové výstřižky. Použít jako obal na naše miniknížečky. Nebo jako ozdobná stránka do Artjournalu.....Věřím, že uplatnění se vždycky najde. Jestliže jsme si v díle o razítkování a šablonování potiskli i hedvábný papír, můžeme tuto techniku lepení také použít.

Obrázkové video opět k dispozici:

Malá série je u konce. Nyní vidíte, jak lehká je upcyklace. Že s pomocí jednoduchých výtvarných potřeb a postupů jste schopni přeměnit snadno dostupné věci v různé možné "milé zbytečnosti". A pro tvořivé duše mohou tyto zbytečnosti přinést spoustu radosti. Někdy se nám daří, někdy ne. Jestli se nám nedaří hned napoprvé, nezoufejte. Praxe dělá mistra.

A tak vám přeji hodně úspěchů a radosti při tvoření. Ještě však nekončíme, uvidíme se příště, Ája