Galerie v patchworkovém obalu I.

 


patchwork cover

Možná se vám doma kupí různé obrázky stejného typu nebo kreslíte na stejně velké kartičky. Kam s nimi. Co si tak udělat menší galerii v ručně udělaném sešitku s patchworkovým obalem, ke kterému v dalším díle uděláme papírový držák obrázků? 
Co je patchwork? Je to technika sešívání drobných kousků látek s různými vzory. My však nebudeme nic sešívat, ale lepit a vzorované kousky si vyrobíme z letáků, nebo jinak barevných papírů.

Co k tomu budeme potřebovat? Různě barevné stránky z časopisů, 1 list kancelářského papíru (popsaný určený na vyhození), můžeme také použít vlastní pomalované papíry, tužší karton nebo starší kancelářská složka, nůžky, pravítko, lepidlo, tužka, silnější barevný fix.

supplies

  1. Pomocí pravítka si z reklamních letáků natrháme stejně široké proužky. Můžeme si zvolit buď světlé stránky nebo ke světlé stránce zvolíme tmavý motiv.
  2. Na list použitého kancelářského papíru začneme lepit proužky. Proužky vybíráme a lepíme náhodně. 
  3. Až polepíme celou stránku, nepotřebné přesahující dílky odstřihneme, nebo přelepíme přes ostatní proužky.
  4. Ostřihneme a zarovnáme také přesahující proužky přes stránku.
Stránku necháme zaschnout a mezitím si uděláme desky, na které budeme potom lepit patchwork.
  1. Vezmeme si karton nebo starší kancelářskou složku, záleží na velikosti obrázků, které budeme archivovat. V našem případě, jsem použila obrázek velikosti pohlednice.
  2. Na karton si naneseme velikost obrázku a necháme na každé straně přesah cca 3-5mm. Později můžeme podle potřeby i zastřihnout.
  3. Takto si uděláme dvě desky.
Vrátíme se k našemu suchému, barevnému archu.
  1. Nyní si můžeme náš arch ještě dozdobit barevnými fixami. Zde jsem použila zlatý fix, nakreslila jsem kytičky, spirály, použila jsem nečitelné písmo a různě jej počmárala. Záleží na vaší fantazii.
  2. Poté na zadní straně narýsujeme síť o velikosti 4x4cm.
  3. Rozstříháme na čtverečky.
  4. Tyto čtverečky pak náhodným výběrem nalepíme na naše dva kartonky.
  5. Zastřihnutím zarovnáme přečnívající čtverečky.
  6. Pomocí jakéhokoliv kulatého předmětu nakreslíme a zastřihneme kulaté rohy.
Máme hotovo. Necháme zaschnout lepidlo a příště si uděláme papírový držák k těmto deskám.

TIP na závěr: Podle tohoto návodu si můžeme vytvořit jakýkoliv obal, v jakékoliv velikosti. Místo reklamních letáků můžeme použít vlastní barvené papíry, nebo obrázky, které se nám moc "nepovedly". Na zdobení papíru můžeme také použít razítka, černé fixy nebo bílou akrylovou barvu.

Jako vždy přikládám obrázkové video pro lepší pochopení. 




Ve videu se objevují značky výtvarných potřeb, které jsou dostupné na českém trhu a které používám. V žádném případě nejsem těmito společnostmi sponzorována. Uvedené potřeby jsem si pořídila vlastními prostředky.

Zůstaňte naladěni, přidám další návod, Ája