Skládané knížečky z listu papíru II. - Zinebook

 

zinebook cover

V minulém příspěvku jsme si z listu kancelářského papíru poskládali jednoduché knížečky. Díky jednoduchosti jsme jich možná poskládali spoustu. Tak jsme si je slepili, ale jsou takové jakoby nedokončené.

Proto si dnes uděláme na tyto knížečky obal. Obrázkové video jako vždy k dispozici. Možná, že se vám vybaví školní léta a skládání obalů na sešity nebo knihy. Ano, postup je stejný.

Co budeme potřebovat? Protože se snažíme spotřebovávat věci z domácnosti, určitě najdete doma nějaké letáky nebo katalogy. Já mám ráda magazín jednoho supermarketu, protože má skvělý papír a rozměry. A protože bylo podzimní vydání, byly všude už vánoce. Nejsem však tímto obchodem sponzorována.
  1. Vezmeme si tedy jeden větší leták nebo dvojlist katalogu a naše slepené knížečky (nebo jednu)
  2. Podle velikosti knížečky ohneme spodní a vrchní stranu dovnitř. Vznikne nám pruh.
  3. Abychom dostali hřbet pro knížku, přeložíme pruh papíru k druhé straně (složené vrchní a spodní hrany jsou uvnitř), ale přiložíme jej cca 3mm pod hranu. Hřbet uhladíme. Totéž provedeme i na druhé straně pruhu. Máme hřbet.
  4. Nyní dovnitř vložíme knížku a vrchní stranu pruhu přeložíme doleva podél velikosti knížky. Lehce uhladíme a podle naznačeného přeložení tuto část přeložíme dovnitř obalu a nyní dobře uhladíme. Totéž provedeme i na druhé straně.
  5. Pokud nám pruh papíru příliš přesahuje přes první stánku knížečky, ještě tento pruh přeložíme tak, aby konec pruhu byl cca 1cm od konce stránky. Ustřihneme. Opět stejně provedeme i na druhé straně.
  6. Teď můžeme stránky zasunout do pruhu a máme hotovo.
Tip na závěr: Podle tohoto postupu si můžete poskládat jakkoliv velký obal. Stačí mít dostatečně velký papír.

Nyní máte vše potřebné k tomu, abyste jednoduše začali upcyklovat věci, které by jinak skončili v koši. Dobře se rozhlédněte a sami uvidíte, kolik toho kolem sebe máte.

Hledejte, pátrejte, lepte a skládejte, Ája