Malý rozpočet, velká touha - Mixedmedia Art

 


V dnešním díle naší minisérie si ukážeme, co můžeme dělat s běžnými školními potřebami. Můžete, pokud vlastníte, použít profesionální potřeby. Vytvoříme si malý obrázek pomocí vodovek, fixy nebo lineru a nějakého pěkného obrázku. Budeme tvořit technikou MIXEDMEDIA. Protože jsem měla po ruce reklamní časopis ze supermarketu, panenka z perníku jako ústřední obrázek byla vyvolena.

Protože budeme pracovat s vodovkami, nachystáme si sklenici s vodou, najdeme štětec a jestliže nemáme svůj pracovní stůl, dáme si na stůl nějakou ochranu. Jeden nikdy neví, co se během zápalu tvoření přihodí. Najdeme si také pěkný obrázek jako ústřední bod. 
TIP: Tyto obrázky nalezneme v časopisech, letácích, můžeme si také nějaký obrázek namalovat, vystřihnout a pak si ho tam přilepit. Zde nechávám prostor pro vaši fantazii.
Obrázek, pokud je z lehkého papíru, tak jej podlepíme. Stačí nalepit na kancelářský papír a poté vystřihnout.

Obrázkový videopostup bude jako vždy na konci příspěvku.

Co tedy budeme potřebovat: vodovky, štětec, pastelky, fix nebo liner, šablony, razítka, kreslící karton A4 který rozstřihneme na 4 díly, pečící papír

Nechte rozum stranou. Nepřemýšlejte, jestli to možné je nebo ne, prostě to výtvarně rozjeďte:
  1. Na pečící papír naneseme štětcem vodové barvy ve velikosti našeho budoucího obrázku.
  2. Vezmeme si náš kartonový obrázek a přitiskneme ho na pečící papír do vodovek. Barvu můžeme ještě podle potřeby na obrázku rozmýt. Necháme uschnout.
  3. Nyní si vezmeme šablony (pravítka, kroužky, vršek z lepidla...) a pomocí fixy nebo lineru nakreslíme podle vlastního uvážení čáry, linky, kola, vlastní tvary, prostě cokoliv nás napadne. Dokonce můžeme vzít pastelku a obrázek zlehka přečmárat.
  4. Použijeme také razítka. Nebo pokud nemáme moc razítek, můžeme použít i bublinkovou folii.
  5. Teď si vezmeme náš ústřední obrázek a nalepíme ho tam, kam se nám líbí.
  6. Černou pastelkou nebo tužkou přidáme obrázku z jedné strany stín, abychom obrázek z našeho obrazu tzv. vytáhli. Jednoduše - obrázek z jedné strany obtáhneme černou barvou (černou pastelkou nebo tužkou).
  7. Na závěr ještě můžeme přidat tzv. nečitelné hybridní písmo.
Je hotovo. Vyřádili jste se výtvarně? Každý z nás teď má svůj vlastní obrázek, protože nanesení barvy, razítka, "čáry a máry" má každý jiné.

Tip na závěr: Vyzkoušejte různé druhy podložek pro nanesení barvy. Zkuste třeba nanést vodovky na plastovou podložku nebo plastový kancelářský obal na dokumenty.

A teď to slíbené video.


Tvořte, experimentujte, zůstaňte naladěni, uvidíme se příště, Ája