Malý rozpočet, velká touha - razítkování, šablonování

 


 
V dnešním díle minisérie "Malý rozpočet, velká touha" si uděláme kolážový papír pomocí razítek a šablon. Obrazové video, jako u všech návodů, je vždy přiloženo na konci.

 Tipy na začátek: Razítek nemusíme mít velké množství, stačí 2 - 3 . Když se podíváme v papírnictví najdeme razítka v sadách, takže nám bude stačit jedna sada. Až zjistíme, že tato technika je velmi jednoduchá a bude nás bavit, můžeme si potom pořídit i dražší sady ve výtvarných potřebách. 

Šablony můžeme taktéž pořídit prozatím malé. Můžeme také najít v domácnosti různé potřeby, které mají hrubší povrch. Třeba takové plastové prostírání. Lze použít i mince. Sami uvidíte, až shlédnete video, co můžete místo šablony použít. Této technice se také říká frotáž a určitě si ji vybavíte jako krácení dlouhé chvíle z dětství.

Hedvábný papír najdeme třeba v krabici od bot. Nebo se do takového papíru balí kytky. A jestli nemáme tento papír, můžeme použít ubrousek. Ten mívá většinou 3 vrstvy, takže tyto 3 vrstvy oddělíme a jednu z nich použijeme. A jestli nemáme ani ubrousek, papírový kapesníček je také třívrstvý.

Tak jdeme na to. Co si nachystáme: Hedvábný papír nebo ubrousek, razítka a razítková poduška, pastelky, fixy nebo liner, šablona

  1. Na hedvábný papír nebo ubrousek natiskneme po celé ploše různá razítka. Pokud nevlastníme akrylovou kostičku na razítka, můžeme na nátisk použít obal od CD, kde si také můžeme uschovávat drobná razítka.
  2. Vezmeme si šablonu a dáme ji pod tištěnou stranu.
  3. Pomocí pastelky přes šablonu kreslíme - obrys šablony nám vystoupí. Šablonu nebudeme používat na ubrousku, protože by se nám roztrhnul. 
  4. Na papír ještě, pokud nemáme textové razítko, napíšeme nečitelný text, nakreslíme různé tvary (kytičky, srdíčka, tečky, kolečka...) nebo můžeme černou pastelkou papír trochu přečmárat.
Máme hotovo. Ve videu uprostřed ještě uvidíte potištěný ubrousek. Potom už použijeme papír nebo ubrousek dle svých potřeb. Můžeme ho roztrhat a poté si ho nalepit na obrázek, který jsme si udělali technikou mixedmedia z minulého dílu, jako podlep pod závěrečný kolážový obrázek.

Nyní máte k dispozici další příklad upcyklace a ještě si vytvoříme užitečné výtvarné potřeby. 


Tak si užívejte razítek a šablon, Ája