Šijeme jednoduchý ArtJournal

 

simple artjournal

Minule jsem vám ukázala, jak využít starší počmárané papíry. Dnes mám pro vás jednoduchý návod, jak tyto papíry jednoduše sešít do praktického sešitu.

UPOZORNĚNÍ: V tomto návodu se pracuje s jehlou nebo ostrými pomůckami. Tvoří-li s vámi menší děti, dbejte na zvýšenou pozornost!


Co budete potřebovat: 4-6 listů kancelářského papíru na sešití (může být i kreslící karton), obálku nebo vámi vybraný obal,  šídlo nebo předmět, kterým je možno udělat díry, jehlu, bavlnku nebo tenčí šňůrku

  1. Vybereme si pevnější papír, nebo karton a nebo použitou obálku. Přehneme napůl a dáme stranou. Já jsem si vybrala obálku, jejíž vrchní stranu jsem polepila ozdobným papírem (nepotřebuji tam mít nehezké psaní) a spodní kratší stranu obálky jsem ještě odstřihla, abych měla boční kapsu. Tuto kapsu můžeme potom použít pro další sešitek.
  2. Nyní dáme na sebe obal a naše papíry, které poskládáme podle své libosti na sebe a přeložíme napůl.
  3. Rozložíme a uvnitř, v místě ohybu, si nakreslíme tři body. Rozměry neuvedu, každý si udělá dle svého. Tyto tři body proděrujeme ostrým šídlem, abychom mohli protáhnout jehlu. Pokud nemáme šídlo, použijeme tenčí šroubovák. Pokud nepoužijeme silnou obálku ale slabší karton (obal sešitu), jehla nám, s větším tlakem, projde papírem i bez děrování.
  4. Vezmeme asi 50cm dlouhou bavlnku ( nebo odměřené 3 výšky našeho sešitku), navlečeme do jehly a protáhneme prostřední dírou ze sešitku ven. V sešitku si necháme delší konec. Potom jehlu provlečeme pravou dírou do sešitku. Dále ze sešitku vpíchneme do levé díry ven a nakonec protáhneme jehlu prostřední dírou zpět do sešitku.
  5. Odstřihneme jehlu a jeden konec bavlnky podstrčíme pod dlouhý steh a zavážeme na suk. Uděláme mašličku, nebo necháme viset.
  6. A je hotovo! Obal sešitku můžeme uvnitř opatřit menšími kapsami pro další naše potřeby. Jako záložku můžeme použít naši kancelářskou sponku.
Jako vždy přiložím obrazové video, to abyste postup ještě viděli. Na konci tohoto videa můžete ještě shlédnout příklad kombinovaného sešitku. Obal je ze šedého papírového sáčku. Po rozevření uvidíte vlevo malou složenou knížečku tzv. zinebook, uprostřed je všitý sešitek z ručně barveného papíru a menších odstřižků. A úplně vpravo, je zasunut do otvoru sáčku další sešitek. Přední část obalu je polepena rozstříhanými obrázky.



patchwork cover


A tak můžeme mít na malém rozměru 3 sešitky, kam si můžeme čmárat, lepit a psát dle libosti.


Nyní jsem vám předvedla úplně tu nejsurovější upcyklaci, s těmi nejzákladnějšími prostředky. 
Pokud však doma nemáte dostatek staršího materiálu, nebo chcete mít opravdu hezká díla, můžete si podle tohoto návodu, a všech předchozích, vše zhotovit z krásných a nových materiálů. Těch je na našem trhu skutečně dostatek. Když už víte, co budete potřebovat a máte natrénováno, budete to hračka.

Hledejte, pátrejte, sbírejte a zůstaňte naladěni, zase se ozvu
Ája